dilluns, 8 d’octubre del 2007

Persépolis




Persépolis és la commovedora història d'una jove que creix en l'Iran de la Revolució Islàmica. A través dels ulls de Marjane, una precoç i oberta nena de nou anys, veiem les esperances d'un poble trencades al prendre els fonamentalistes el poder, imposant el vel a les dones i empresonant a milers de persones.

Intel·ligent i sense por, enganya als "guardians socials" i descobreix el punk, Abba i Iron Maiden. Però quan el seu oncle és executat sense pietat i les bombes cauen al voltant de Teheran en la guerra entre Iran i l'Iraq, la por diària que envolta la seva vida és palpable.

A mesura que creix, l'audàcia de Marjane fa que els seus pares es preocupin per la seva seguretat. I així, als catorze anys, prenen la difícil decisió d'enviar-la a una escola a Àustria. Vulnerable i sola en un país estrany, resisteix els dolents glops típics d'un adolescent. A més, Marjane ha de combatre el fet de ser equiparada amb el fonamentalisme religiós i l'extremisme dels quals va haver de fugir.

Amb el temps és acceptada, i fins i tot experimenta l'amor, però després de l'institut es troba sola i amb una terrible nostàlgia de la seva llar. Encara que significa posar-se el vel i viure en una societat tiránica, Marjane decideix tornar a Iran per a estar prop de la seva família. Després d'un difícil període d'adaptació, entra en l'escola d'art i es casa, al mateix temps que continua parlant contra la hipocresia que presencia.

Als vint-i-quatre anys, s'adona que encara que és profundament iraniana, no pot viure a Iran. Llavors pren la dolorosa decisió de deixar el seu país i anar-se a França, optimista sobre el seu futur, i modelada de manera indeleble pel seu passat.