divendres, 18 de gener del 2008

4 meses, 3 semanas, 2 días





Palma d'Or de Cannes, Millor Pel·lícula Europea (EFA), i el Gran Premio Fipresci de la crítica són les millors cartes de presentació de "4 meses, 3 semanas, 2 días", última pel·lícula del director romanès Cristian Mungiu, guardonat també amb el premi al Millor Director per l'Acadèmia Europea.


"4 meses, 3 semanas, 2 días" sòbria, commovedora, contundent i compromesa és una pel·lícula que parla de l'amistat, la solidaritat i el coratge en els últims dies de la dictadura comunista de Ceauçescu on l'avortament era una pràctica clandestina i il·legal.


Profundament respectuosa, discreta i totalment necessària "4 meses, 3 semanas, 2 días", s'estrena comercialment divendres 25 de gener.


SINOPSI:

Otilia i Gabita comparteixen habitació en una residència d'estudiants. Ambdues van a la universitat en una petita ciutat de Romania durant els últims dies del comunisme. Otilia lloga una habitació en un hotel barat. Han quedat amb un tal Sr. Beu a la tarda. Gabita està embarassada, l'avortament és il·legal i cap ha hagut d'enfrontar-se a alguna cosa així abans.
"4 meses, 3 semanas, 2 días" forma part d'un projecte més ampli titulat Tals of the Golden Age (Relats de l'edat d'or), una història subjectiva del comunisme a Romania contada mitjançant la seva llegenda urbana. L'objectiu del projecte és parlar d'aquell període sense fer referències directes al comunisme, contant diferents històries que enfoquin opcions personals en una era de infortuni en la qual la gent va haver de viure com si fossin temps normals. "4 meses, 3 semanas, 2 días" és el primer lliurament de la sèrie.


SELECCIÓ DE PREMIS OBTINGUTS:




  • Festival de Cannes 2007: Palma d'Or i Premio Fipresci.



  • Premis EFA (Acadèmia de cinema Europeu 2007): Millor pel·lícula i Millor director.



  • Seleccionada per a representar a Romania en els premis Oscar en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa.



  • Nominada com millor pel·lícula en els Spirit Awards.



  • Nominada com millor pel·lícula de parla no anglesa als Globus d'Or.