diumenge, 1 de juny del 2008

America Ferrera



America Georgina Ferrera va nèixer el 18 d’abril de 1984 a Estats Units de pares hondurenys i és la menor de sis germans. America va ser criada per la seva mare, una executiva d’hotel a càrrec del personal de neteja a El Valle de San Fernando.

Va començar a actuar als vuit anys en el teatre local i en obres escolars. Al 2002 va fer el seu debut en la pel·lícula “Las mujeres de verdad tienen curvas”. Aquell mateix any va guanyar el premi a la millor actriu en el Sundance Festival gràcies a la seva interpretació en aquesta pel·lícula.

Ferrera ha participat en sèries de televisió com C.S.I. (2004) o Touched by an Angel (2002) i en pel·lícules com Lords of Dogtown (2005), Steel City (2006), Muertas (2007), La misma Luna (2007), però el seu èxit internacional li ha vingut de la mà del personatge de Betty Suárez de la sèrie de televisió Ugly Betty, l’adaptació americana del culebrot Betty la fea, produit per l’actriu mexicana Salma Hayek que també apareix en alguns episodis de la sèrie. Per aquest paper, America, va aconseguir el Globus d’or el 2007 per a millor actriu de televisió en una sèrie de comèdia desbancant a les actrius Felicity Huffman o Mary-Louise Parker.



L’any 2007 va ser escollida Mujer Latina del año per les revistes 'Billboard' i 'Hollywood Reporter'.