dilluns, 29 de desembre del 2008

Unax Ugalde



Unax Ugalde Gutiérrez va néixer a Vitoria un 27 de novembre de l'any 1978.



L'any 1998 va debutar en una sèrie de la televisió basca, ETB, anomenada "Entre dos fuegos", dirigida per Josetxo San Mateo i on tenia com a companys actors com Miriví Bilbao (la Marisa de Aquí no hay quién viva). L'any següent, veient que al que es volia dedicar era la interpretació, va agafar les maletes i se'n va anar a Madrid on va participar en dos episodis de la sèrie de tv "Condenadas a entenderse" i després va fer-se molt més conegut pel gran públic al formar part del repartiment fixe de la sèrie "A las 11 en casa" on feia el paper de Coyote.



L'any 1999 va ser molt productiu per Unax perquè també va debutar al cinema amb la pel·lícula de Vicente Aranda "Celos" i va participar en un episodi de la sèrie més vista del moment "Compañeros".



El 2000 arriba "Bailame el agua" i la sèrie "El grupo", però no és fins després de la seva aparició a la sèrie "Periodistas" que li va valdre una nominació de la Unión de Actores, que el cinema no va començar a cridar-lo d'una manera més constant. Així, a partir de l'any 2002 el veiem en pel·lícules de cert éxit com "Volveràs", "Diario de una becaria", "Cámara oscura", "Héctor", "Reinas", "Alatriste", entre d'altres. El 2006 debuta en el cinema internacional amb "Savage Grace" al costat de Julianne Moore, a la qual seguirien "Amar en tiempos del cólera" i "Che, el argentino".



Aquest 2008 va estrenar, a més de "Che", "La buena nueva", a més d'integrar-se en el repartiment de l'exitosa sèrie de tv "Cuéntame".



El seu proper projecte és "Bon appetit"de David Pinillos amb guió de David Cabezas i que està en fase de pre-producció.

Unax ha estat diverses vegades nominat a premis, però és la seva assignatura pendent: aconseguir el Goya (va estar nominat per "Héctor"). Mentrestant ha aconseguit el premi "El Mundo" al cinema basc per "Bailame el agua".


Savage Grace