diumenge, 15 de març del 2009

Una certa veritat



UNA CERTA VERITAT és el debut com director d'Abel García Roure, jove cineasta que ja contava amb una dilatada carrera com ajudant de direcció de prestigiosos films com "En construcció" (José Luis Guerin, 2001), "El cielo gira" (Mercedes Álvarez, 2004), o "La llegenda del temps" (Isaki Lacuesta, 2006), entre unes altres.

UNA CERTA VERITAT retrata les vides quotidianes de cinc pacients de psiquiatria de l'hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) i de l'equip de professionals mèdics del centre. La pel·lícula, que ha contat amb l'assessorament de respectats professionals de la medicina psiquátrica, va ser molt bé rebuda en la passada edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, on va competir per l'Espiga d'Or. Recentment, també ha participat en el Festival Internacional de Cinema Documental i d'Animació de Leipzig.

Durant un període de gairebé dos anys, les vides de cinc personatges s'entrecreuen en l'entorn d'un hospital de salut mental. Els cinc han vist o veuran severament alterades les seves capacitats de comprendre i percebre la realitat, envaïts i desposseïts de tot allò que conforma la seva pròpia identitat com persones. Seguint el deixant d'aquestes històries íntimes, la pel·lícula ens embarca en un viatge emocional i de coneixement a la recerca d'una escletxa de llum en l'aparentment inexplicable i enigmàtic univers de la bogeria. Com en una novel·la d'intriga, amb paciència i rigor, el film revela els signes que tracen secretament el fil narratiu del relat humà que s'oculta darrere de tot procés de trastorn mental.