dimecres, 15 de juliol del 2009

Ander



"Ander", del director d’origen gallec, Roberto Castón, és una pel·lícula rodada en un 60% en euskera i en un 40% en castellà i té com principals protagonistes a l'actor basc Joesan Bengoetxea (Ander) i al peruà Christian Esquivel, en el paper de José.

"Ander", parla de la "por a la diferència, del racisme i de l'homofòbia", ha explicat a Efe el cineasta d'origen gallec Roberto Castón, “és una pel·lícula molt subtil de temps molt lent, com el del camp", "sobretot de solituds, les de la gent del camp, les de tots, i que busca una resposta en l'entorn a problemes que s'exposen com la immigració, la prostitució o l'homofòbia".



La pel·lícula ha guanyat ja set premis en quinze festivals i s’ha projectat en l'última Berlinale, on va ser seleccionada entre sis mil films i distingida per la Confederació Internacional de Cinemes d'Art i Assaig Europees, amb exhibició en tres mil sales d'Europa.

Ander és un home basc del camp, un "baserritarra", un quarantó que reparteix el seu dia a dia entre una fàbrica de bicicletes i les labors agrícoles del caseriu on resideix amb la seva mare i la seva germana. Ander cau cuidant les vaques i es trenca una cama, un accident laboral que li obliga a guardar repòs i a contractar mà d'obra externa, fet que canviarà la seva vida. La família contracta a José, un immigrant peruà que es farà càrrec de les tasques de la casa i la presència de la qual alterarà la vida quotidiana dels personatges i suposarà un conflicte interior per Ander.

Roberto Castón és director des de 2003 del "Zibnegoak", festival de cinema bilbaí de l'Associació per la llibertat afectiu social i d'aquí l'interès del cineasta per la temàtica gai, encara que, segons Castón, Ander "s'allunya dels estereotips d'aquest tema".

1 comentari:

Funcionario's blog ha dit...

Espero que subtitulen al vasco los comentarios en castellano y en castellano los comentarios en vasco, para que todos (los españoles) podamos entenderla.

;-D