divendres, 18 d’octubre del 2013

COME DUERME MUERE (Ata Sova Do) (Eat Sleep Die)

El 25 d'octubre s'estrena l'òpera prima de la directora sueca, Gabriela Pichler, COME DUERME MUERE.

La pel·lícula, presentada a Venècia, va ser la gran triomfadora dels Premis Guldbagge suecs i seleccionada com la representant d'aquest país en la carrera cap els Òscar. També ha estat seleccionada per l'Acadèmia de Cinema Europea com una de les 5 pel·lícules finalistes del European Discovery Prize, un premi que s'atorga cada any durant els Premis del Cinema Europeu a un cineasta jove i prometedor per la seva òpera prima. A més ha guanyat els premis a la millor pel·lícula europea i a la millor actriu en el Festival de Sevilla; el Premi de la Crítica en el Festival de Venècia i ha estat nominada als Premis Lux del Parlament Europeu.

En el film, la directora ens explica les dificultats d'una immigrant dels Balcans en el país escandinau després de ser acomiadada de la feina.


Rasa, una jove llenguda i corpulenta, destil·la energia pels quatre costats. Capaç d'empaquetar més enciams que ningú en un temps rècord en la fàbrica on treballa, aporta a la seva llar el sou i la seva alegria. Quan les retallades per la crisi la deixen a l'atur i el seu pare ha de partir cap a Noruega per treballar, Rasa no perd l'alegria. L'acció i el moviment constant, són el seu signe de vida. Amb resistència i empenta desfà els obstacles abans que l'arribin a aclaparar. Al final no podran amb ella.